LINSSOPPA på kokosmjölk
1 paket morot/grönsakssoppa
1-2 paket röda eller gröna linser
1 burk kokosmjölk
grönsaksbuljong
salt
peppar
timjan
oregano
Koka upp allt ca.15-20 min. Ät tillsammans med tortillabröd som du fyller med salsadip eller sallad (eller annat gott)
Har även forskat i skillnaden mellan gröna och röda linser, här kommer info:
Röda linser är delade och skalade och är rika på protein, fibrer och miniraler. De är väldigt bra eftersom man inte behöver blötlägga dem och att de har kort koktid 10-15 minuter. När de kokas försvinner tyvärr den röda färgen och de blir oftast gula nästintill vita ibland. De används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, i deg till bröd. Linserna är väldigt lätta att grodda och lyckas med.
Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
| |||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energi | 1500 kJ/350 kcal | ||||||||||||||||||||||||
Protein | 26 g | ||||||||||||||||||||||||
Kolhydrat | 60 g | ||||||||||||||||||||||||
varav sockerarter | 3 g | ||||||||||||||||||||||||
Fett | 1,1 g | ||||||||||||||||||||||||
Kostfiber | 30 g | ||||||||||||||||||||||||
Natrium | 7 mg | ||||||||||||||||||||||||
Tiamin | 0,5 mg | ||||||||||||||||||||||||
Vitamin B6 | 0,4 mg | ||||||||||||||||||||||||
Fosfor | 294 mg | ||||||||||||||||||||||||
Järn | 7,5 mg | ||||||||||||||||||||||||
Magnesium | 72 mg | ||||||||||||||||||||||||
Zink | 3,9 mg
Gröna och bruna linser (puy) är rika på protein, mineral och kostfiber. Arkeologer har hittat linser i Norden från stenåldern. De odlas fortfarande på Godland. De gröna och brun-gröna linserna är vanligast och har en lite längre koktid (ca 30-35 minuter). Veganska biffar, pajer, patéer, pastejer, stekta, färser är vanligast användning av gröna linser. Att grodda gröna linser är rällativt lätt och de blir desutom fulla med c-vitamin.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar