fredag 19 april 2013

Linser - en skattkista

Har ni aldrig testat äta linser? Pröva! Supergott. Ska dela med mig av ett recept:

LINSSOPPA på kokosmjölk

1 paket morot/grönsakssoppa
1-2 paket röda eller gröna linser
1 burk kokosmjölk
grönsaksbuljong
salt
peppar
timjan
oregano

Koka upp allt ca.15-20 min. Ät tillsammans med tortillabröd som du fyller med salsadip eller sallad (eller annat gott)


Har även forskat i skillnaden mellan gröna och röda linser, här kommer info:







Röda linser är delade och skalade och är rika på protein, fibrer och miniraler. De är väldigt bra eftersom man inte behöver blötlägga dem och att de har kort koktid 10-15 minuter. När de kokas försvinner tyvärr den röda färgen och de blir oftast gula nästintill vita ibland. De används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, i deg till bröd. Linserna är väldigt lätta att grodda och lyckas med.

Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi1500 kJ/350 kcal
Protein26 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter3 g
Fett1,1 g
Kostfiber30 g
Natrium7 mg
Tiamin0,5 mg
Vitamin B60,4 mg
Fosfor294 mg
Järn7,5 mg
Magnesium72 mg
Zink3,9 mg








Gröna och bruna linser (puy) är rika på protein, mineral och kostfiber. Arkeologer har hittat linser i Norden från stenåldern. De odlas fortfarande på Godland. De gröna och brun-gröna linserna är vanligast och har en lite längre koktid (ca 30-35 minuter). Veganska biffar, pajer, patéer, pastejer, stekta, färser är vanligast användning av gröna linser. Att grodda gröna linser är rällativt lätt och de blir desutom fulla med c-vitamin.


Näringsvärde (beräknad på okokt, 100 g ca 2,25 dl)
Energi1250 kJ/300 kcal
Protein24 g
Kolhydrat48 g
varav sockerarter2,4 g
Fett1,2 g
Kostfiber11,5 g
Natrium30 mg
Tiamin0,37 mg
Vitamin B60,60 mg
Fosfor375 mg
Järn6,8 mg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar