torsdag 3 april 2014

Chiafrön varje morgon


Gott gott. Chiafrön som varit i vattenbad och blivit gele, nami. Jag tycker nästan allt gele är gott.

Men varför dessa frön??? SVAR :

Fröna kommer från den blommande chiaväxten, som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala. Det sägs att chia har ätits sedan urminnes tider och var basföda för aztekerna. Men inte förrän på sen­are år har omvärlden fått upp ögonen för de näringspackade fröna. Startskottet för chiatrenden gick när boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” kom ut 2009. I boken besöker författaren Christopher McDougall världens bästa löpare – tarahumara­folket i Mexiko. En av hemligheterna till att de orkar springa långt sägs vara drycken ”Chia fresca” som är gjord på chiafrön.  

Visste du att..

  •  Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.
  •  100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, omega 3-­familjens moderfettsyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax.
  •  Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.
  • Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
  •  Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
  •  Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen i maten tas upp långsammare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar